Ilość:
2 Servings
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 20 min.
Przyrządzanie:
1 godz.
Czas całkowity:
1 godz. 20 min.
Składniki
Dostosuj porcje
- Sos
Wskazówki
- Buraczki myjemy, osuszamy, nie obieramy. Układamy w żaroodpornym naczyniu i przykrywamy pokrywą. Do pieczenia najlepiej wybierać buraki nieduże. Im mniejsze tym czas pieczenia krótszy. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200°C (grzałka góra- dół). Małe buraczki pieczemy około 1 godziny, duże nawet do 2 godzin. Po wystudzeniu, obieramy buraczki i kroimy w kostkę.
- Do słoiczka wlewamy ocet balsamiczny, dodajemy sól, pieprz, musztardę, miód i pokrojoną w drobną kosteczkę czerwoną cebulę. Zakręcamy i mieszamy, aż sól się rozpuści. Następnie dodajemy oliwę i intensywnie mieszamy, aż sos lekko zgęstnieje. Odstawiamy sos do lodówki.
- Na talerz, na którym będziemy serwować sałatkę, układamy sałatę lodową pomieszaną z rukolą, pokrojonego w kostkę buraka i ser. Polewamy sosem i posypujemy prażonymi nasionami słonecznika, pestkami dyni i orzechami piniowymi. Smacznego!
Notatki
Przy okazji robienia tej sałatki lubię upiec więcej buraków. Te, których nie wykorzystam do sałatki, ścieram na grubych oczkach na tarce, wkładam do woreczka i mrożę. A jak mam ochotę na czerwony barszcz to wkładam buraczki do rosołu zagotowuje, zaprawiam śmietanką i gotowe :)