Sałatka z pieczonymi burakami i serem

Ilość: 2 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 20 min. Przyrządzanie: 1 godz. Czas całkowity: 1 godz. 20 min.

Składniki

0/11 Składników
Dostosuj porcje
  • Sos

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Buraczki myjemy, osuszamy, nie obieramy. Układamy w żaroodpornym naczyniu i przykrywamy pokrywą. Do pieczenia najlepiej wybierać buraki nieduże. Im mniejsze tym czas pieczenia krótszy. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200°C (grzałka góra- dół). Małe buraczki pieczemy około 1 godziny, duże nawet do 2 godzin. Po wystudzeniu, obieramy buraczki i kroimy w kostkę.
  • Do słoiczka wlewamy ocet balsamiczny, dodajemy sól, pieprz, musztardę, miód i pokrojoną w drobną kosteczkę czerwoną cebulę. Zakręcamy i mieszamy, aż sól się rozpuści. Następnie dodajemy oliwę i intensywnie mieszamy, aż sos lekko zgęstnieje. Odstawiamy sos do lodówki.
  • Na talerz, na którym będziemy serwować sałatkę, układamy sałatę lodową pomieszaną z rukolą, pokrojonego w kostkę buraka i ser. Polewamy sosem i posypujemy prażonymi nasionami słonecznika, pestkami dyni i orzechami piniowymi. Smacznego!

Notatki

Przy okazji robienia tej sałatki lubię upiec więcej buraków. Te, których nie wykorzystam do sałatki, ścieram na grubych oczkach na tarce, wkładam do woreczka i mrożę. A jak mam ochotę na czerwony barszcz to wkładam buraczki do rosołu zagotowuje, zaprawiam śmietanką i gotowe :)

Dodaj komentarz