Sałatka z pieczonymi burakami i serem

Porcje: 2 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 60 minut
Czas całkowity: 80 minut
Składniki
  • 1/2 sałata lodowa
  • 1 rukola (garść)
  • 2 pieczone buraki
  • 135 g sera Favita
  • 2 tbsp ziarna słonecznika, pestki dyni, orzechy pinii
  • Sos
  • 1 czerwona cebula
  • 5 tbsp oliwa z oliwek
  • 1 tbsp miód
  • 1 tsp musztarda
  • 2 tbsp ocet balsamiczny
  • sól, pieprz
Wskazówki
  1. Buraczki myjemy, osuszamy, nie obieramy. Układamy w żaroodpornym naczyniu i przykrywamy pokrywą. Do pieczenia najlepiej wybierać buraki nieduże. Im mniejsze tym czas pieczenia krótszy. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200°C (grzałka góra- dół). Małe buraczki pieczemy około 1 godziny, duże nawet do 2 godzin. Po wystudzeniu, obieramy buraczki i kroimy w kostkę.
  2. Do słoiczka wlewamy ocet balsamiczny, dodajemy sól, pieprz, musztardę, miód i pokrojoną w drobną kosteczkę czerwoną cebulę. Zakręcamy i mieszamy, aż sól się rozpuści. Następnie dodajemy oliwę i intensywnie mieszamy, aż sos lekko zgęstnieje. Odstawiamy sos do lodówki.
  3. Na talerz, na którym będziemy serwować sałatkę, układamy sałatę lodową pomieszaną z rukolą, pokrojonego w kostkę buraka i ser. Polewamy sosem i posypujemy prażonymi nasionami słonecznika, pestkami dyni i orzechami piniowymi. Smacznego!
Notatki

Przy okazji robienia tej sałatki lubię upiec więcej buraków. Te, których nie wykorzystam do sałatki, ścieram na grubych oczkach na tarce, wkładam do woreczka i mrożę. A jak mam ochotę na czerwony barszcz to wkładam buraczki do rosołu zagotowuje, zaprawiam śmietanką i gotowe :)