Gofry ziemniaczane

Ilość: 4 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 30 min. Przyrządzanie: 30 min. Czas całkowity: 1 godz.

Lubisz placki ziemniaczane, jeżeli tak, to ten przepis jest dla Ciebie 🙂

Składniki

0/7 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Ziemniaki obieramy i surowe ścieramy na tarce o małych oczkach. (Możemy też użyć elektrycznej maszynki do ścierania ziemniaków). Jeżeli masa ziemniaczana jest zbyt wodnista, a zależy to od gatunku ziemniaków, trzeba ją odcisnąć. Odciśniętej wody nie wylewamy, tylko odstawiamy ją w miseczce na 10 minut. Po tym czasie na dnie naczynia powinna zebrać się skrobia z ziemniaków. Wodę wylewamy, a skrobie dodajemy do naszej masy ziemniaczanej. Następnie dodajemy mąkę, jajka, sól, pieprz i startą też na małych oczkach cebulę. Całość dokładnie mieszamy.
  • Gofrownicę nagrzewamy, płytki smarujemy olejem przy pomocy pędzelka. Nakładamy masę, rozsmarowujemy i przykrywamy pokrywą. Pieczemy, aż będą rumiane i dobrze upieczone (czas pieczenia może być rożny, zależy od mocy gofrownicy).
  • Po upieczeniu gofry podajemy na gorąco z ulubionymi dodatkami. Ja najczęściej podaje z sosem czosnkowym, albo z sosem tzatziki, dodatkowo ogórki, awokado, kiełki, rzeżucha itp. Smacznego!

Notatki

Jak przygotować sos tzatziki?

Ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jogurt przekładamy do miseczki i dodajemy do niego odciśniętego ogórka, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekany koperek, natkę pietruszki i doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i oregano. Sos odstawiamy do lodówki.

Składniki

Dodaj komentarz