Gofry ziemniaczane

Lubisz placki ziemniaczane, jeżeli tak, to ten przepis jest dla Ciebie :)
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 30 minut
Czas całkowity: 60 minut
Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 tsp soli
  • 1/2 tsp pieprzu
  • 50 ml oleju rzepakowego
Wskazówki
  1. Ziemniaki obieramy i surowe ścieramy na tarce o małych oczkach. (Możemy też użyć elektrycznej maszynki do ścierania ziemniaków). Jeżeli masa ziemniaczana jest zbyt wodnista, a zależy to od gatunku ziemniaków, trzeba ją odcisnąć. Odciśniętej wody nie wylewamy, tylko odstawiamy ją w miseczce na 10 minut. Po tym czasie na dnie naczynia powinna zebrać się skrobia z ziemniaków. Wodę wylewamy, a skrobie dodajemy do naszej masy ziemniaczanej. Następnie dodajemy mąkę, jajka, sól, pieprz i startą też na małych oczkach cebulę. Całość dokładnie mieszamy.
  2. Gofrownicę nagrzewamy, płytki smarujemy olejem przy pomocy pędzelka. Nakładamy masę, rozsmarowujemy i przykrywamy pokrywą. Pieczemy, aż będą rumiane i dobrze upieczone (czas pieczenia może być rożny, zależy od mocy gofrownicy).
  3. Po upieczeniu gofry podajemy na gorąco z ulubionymi dodatkami. Ja najczęściej podaje z sosem czosnkowym, albo z sosem tzatziki, dodatkowo ogórki, awokado, kiełki, rzeżucha itp. Smacznego!
Notatki

Jak przygotować sos tzatziki? Ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jogurt przekładamy do miseczki i dodajemy do niego odciśniętego ogórka, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekany koperek, natkę pietruszki i doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i oregano. Sos odstawiamy do lodówki. Składniki