Kurczak pieczony na warzywach

Ilość: 4 Porcje Trudność: Łatwa Przygotowanie: 20 min. Przyrządzanie: 50 min. Czas całkowity: 1 godz. 10 min.

Pyszny i szybki przepis na obiad. Dużo warzyw upieczonych razem z kurczakiem w jednej brytfance. Kurczak pozostaje soczysty wewnątrz, a jego skórka jest wspaniale przyrumieniona i chrupiąca, a pieczone warzywa smakują wybornie. Polecam!

Składniki

0/8 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Kurczaka umieszczam w misce, dodajemy 2 łyżki oleju i ulubione przyprawy. Obtaczamy mięso i odstawiamy.
  • Obrane ziemniaki i marchew umieszczamy w garnku, zalewamy zimną wodą, stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 10 minut i odcedzamy. Podgotowane warzywa, a także surową cebulę i cukinię kroimy na plastry.
  • Blaszkę smarujemy olejem. Warzywa układamy dachówkowo i posypujemy ziołami prowansalskimi. Na wierzchu kładziemy wcześniej zamarynowane mięso. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na około 45-50 minut z termoobiegiem. Pod koniec pieczenia, na ostatnie 10 minut, zdejmujemy folię i ustawiamy tryb opiekanie z góry. Smacznego!

Dodaj komentarz