Kurczak pieczony na warzywach

Pyszny i szybki przepis na obiad. Dużo warzyw upieczonych razem z kurczakiem w jednej brytfance. Kurczak pozostaje soczysty wewnątrz, a jego skórka jest wspaniale przyrumieniona i chrupiąca, a pieczone warzywa smakują wybornie. Polecam!
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 50 minut
Czas całkowity: 70 minut
Składniki
  • 4 udźce z kurczaka pozbawione kości
  • 4 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 1 cukinia
  • 1 marchew
  • 4 tbsp oleju rzepakowego
  • Przyprawy do kurczaka: sól, pieprz, granulowany czosnek, mieszanka curry, papryka słodka, chili
  • Przyprawy do warzyw: sól, zioła prowansalskie
Wskazówki
  1. Kurczaka umieszczam w misce, dodajemy 2 łyżki oleju i ulubione przyprawy. Obtaczamy mięso i odstawiamy.
  2. Obrane ziemniaki i marchew umieszczamy w garnku, zalewamy zimną wodą, stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 10 minut i odcedzamy. Podgotowane warzywa, a także surową cebulę i cukinię kroimy na plastry.
  3. Blaszkę smarujemy olejem. Warzywa układamy dachówkowo i posypujemy ziołami prowansalskimi. Na wierzchu kładziemy wcześniej zamarynowane mięso. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na około 45-50 minut z termoobiegiem. Pod koniec pieczenia, na ostatnie 10 minut, zdejmujemy folię i ustawiamy tryb opiekanie z góry. Smacznego!