Kurczak pieczony na warzywach
Pyszny i szybki przepis na obiad. Dużo warzyw upieczonych razem z kurczakiem w jednej brytfance. Kurczak pozostaje soczysty wewnątrz, a jego skórka jest wspaniale przyrumieniona i chrupiąca, a pieczone warzywa smakują wybornie. Polecam!
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
20
minut
Przyrządzanie:
50
minut
Czas całkowity:
70
minut
Składniki
-
4
udźce z kurczaka pozbawione kości
-
4
ziemniaki
-
2
cebule
-
1
cukinia
-
1
marchew
-
4
tbsp
oleju rzepakowego
-
Przyprawy do kurczaka: sól, pieprz, granulowany czosnek, mieszanka curry, papryka słodka, chili
-
Przyprawy do warzyw: sól, zioła prowansalskie
Wskazówki
-
Kurczaka umieszczam w misce, dodajemy 2 łyżki oleju i ulubione przyprawy. Obtaczamy mięso i odstawiamy.
-
Obrane ziemniaki i marchew umieszczamy w garnku, zalewamy zimną wodą, stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 10 minut i odcedzamy. Podgotowane warzywa, a także surową cebulę i cukinię kroimy na plastry.
-
Blaszkę smarujemy olejem. Warzywa układamy dachówkowo i posypujemy ziołami prowansalskimi. Na wierzchu kładziemy wcześniej zamarynowane mięso. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na około 45-50 minut z termoobiegiem. Pod koniec pieczenia, na ostatnie 10 minut, zdejmujemy folię i ustawiamy tryb opiekanie z góry. Smacznego!