Drożdżówki z serem i borówkami

Ilość: 10 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 2 godz. Przyrządzanie: 31 min. Czas całkowity: 2 godz. 31 min.

Tym razem drożdżówki z serem i borówkami (możecie zastąpić je malinami lub jagodami). Lekko cieplutkie smakują pysznie 🙂

Składniki

0/13 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na ciasto drożdżowe
  • Składniki na nadzienie
  • Składniki na kruszonkę

Wskazówki

0/6 Wskazówki
  • Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy hakiem gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5h do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ręcznie kilka minut, dzielimy na 10-12 części i formujemy kulki, odkładamy na blachę wyłożoną papierem, przykrywamy i zostawić do wyrośnięcia na 30 min. W wyrośniętych bułeczkach robimy wgłębienia na środku za pomocą dna szklanki.
  • Wszystkie składniki na nadzienie serowe mieszamy. Bułeczki wypełniamy serem.
  • Na masie serowej układamy borówki.
  • Wszystkie składniki na kruszonkę wyrabiamy rękami. Bułeczki smarujemy roztrzepany jajkiem i posypujemy kruszonką.
  • Bułeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C około 20-25 minut. Smacznego!

Dodaj komentarz