Drożdżówki z serem i borówkami
Tym razem drożdżówki z serem i borówkami (możecie zastąpić je malinami lub jagodami). Lekko cieplutkie smakują pysznie :)
Porcje:
10
yield(s)
Przygotowanie:
120
minut
Przyrządzanie:
31
minut
Czas całkowity:
151
minut
Składniki
Składniki na ciasto drożdżowe
-
500
g
mąki pszennej typu 550
-
70
g
cukru
-
2
jajka
(+1 do posmarowania bułeczek)
-
8
g
drożdży instant
-
200
ml
ciepłego mleka
-
60
g
roztopionego masła
Składniki na nadzienie
-
250
g
twarogu śmietankowego
-
150
g
serek Tutti waniliowy
-
1
tsp
cukru pudru
-
borówki
Składniki na kruszonkę
-
8
tbsp
mąki pszennej
-
5
tbsp
cukru
-
4
tbsp
masła
Wskazówki
-
Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy hakiem gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5h do wyrośnięcia.
-
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ręcznie kilka minut, dzielimy na 10-12 części i formujemy kulki, odkładamy na blachę wyłożoną papierem, przykrywamy i zostawić do wyrośnięcia na 30 min. W wyrośniętych bułeczkach robimy wgłębienia na środku za pomocą dna szklanki.
-
Wszystkie składniki na nadzienie serowe mieszamy. Bułeczki wypełniamy serem.
-
Na masie serowej układamy borówki.
-
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrabiamy rękami. Bułeczki smarujemy roztrzepany jajkiem i posypujemy kruszonką.
-
Bułeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C około 20-25 minut. Smacznego!