Drożdżówki z serem i borówkami

Tym razem drożdżówki z serem i borówkami (możecie zastąpić je malinami lub jagodami). Lekko cieplutkie smakują pysznie :)
Porcje: 10 yield(s)
Przygotowanie: 120 minut
Przyrządzanie: 31 minut
Czas całkowity: 151 minut
Składniki
    Składniki na ciasto drożdżowe
  • 500 g mąki pszennej typu 550
  • 70 g cukru
  • 2 jajka (+1 do posmarowania bułeczek)
  • 8 g drożdży instant
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 60 g roztopionego masła
  • Składniki na nadzienie
  • 250 g twarogu śmietankowego
  • 150 g serek Tutti waniliowy
  • 1 tsp cukru pudru
  • borówki
  • Składniki na kruszonkę
  • 8 tbsp mąki pszennej
  • 5 tbsp cukru
  • 4 tbsp masła
Wskazówki
  1. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy hakiem gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5h do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ręcznie kilka minut, dzielimy na 10-12 części i formujemy kulki, odkładamy na blachę wyłożoną papierem, przykrywamy i zostawić do wyrośnięcia na 30 min. W wyrośniętych bułeczkach robimy wgłębienia na środku za pomocą dna szklanki.
  3. Wszystkie składniki na nadzienie serowe mieszamy. Bułeczki wypełniamy serem.
  4. Na masie serowej układamy borówki.
  5. Wszystkie składniki na kruszonkę wyrabiamy rękami. Bułeczki smarujemy roztrzepany jajkiem i posypujemy kruszonką.
  6. Bułeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C około 20-25 minut. Smacznego!