Pieczone udka kaczki

Ilość: 4 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 1 godz. 20 min. Przyrządzanie: 20 min. Czas całkowity: 1 godz. 40 min.

Pieczone udka kaczki z rozmarynem, jabłkami i żurawiną, idealne na świąteczny obiad.

Składniki

0/7 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Udka doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy przeciśniętym czosnkiem i obkładamy gałązkami rozmarynu. Układamy skórką do góry w naczyniu żaroodpornym i szczelnie przykrywamy pokrywą (jeżeli nie macie pokrywy obwińcie naczynie folią aluminiową). Mięso pieczemy przez 70 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  • Z jabłek odcinamy górną część z ogonkiem i wydrążamy gniazdo nasienne.
  • Pod koniec pieczenia zlewamy tłuszcz, który wytopił się z kaczki, dodajemy jabłka, świeżą żurawinę i smarujemy udka roztopionym masłem. Wszystko razem pieczemy jeszcze około 15 minut bez przykrycia.
  • Upieczone kacze udka podajemy z ulubionymi dodatkami np. pieczonymi ziemniakami, czerwoną kapustą. Pieczone jabłka wypełniamy żurawiną ze słoiczka i tą świeżo pieczoną. Smacznego!

Notatki

Zlany tłuszcz możecie wykorzystać np. do smażenia ziemniaków.

Dodaj komentarz