Pieczone udka kaczki

Pieczone udka kaczki z rozmarynem, jabłkami i żurawiną, idealne na świąteczny obiad.
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 80 minut
Przyrządzanie: 20 minut
Czas całkowity: 100 minut
Składniki
  • 4 kacze udka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, świeży rozmaryn
  • 4 jabłka
  • garść świeżej żurawiny
  • żurawina do mięsa (słoiczek 230g)
  • 2 tbsp masła
Wskazówki
  1. Udka doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy przeciśniętym czosnkiem i obkładamy gałązkami rozmarynu. Układamy skórką do góry w naczyniu żaroodpornym i szczelnie przykrywamy pokrywą (jeżeli nie macie pokrywy obwińcie naczynie folią aluminiową). Mięso pieczemy przez 70 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  2. Z jabłek odcinamy górną część z ogonkiem i wydrążamy gniazdo nasienne.
  3. Pod koniec pieczenia zlewamy tłuszcz, który wytopił się z kaczki, dodajemy jabłka, świeżą żurawinę i smarujemy udka roztopionym masłem. Wszystko razem pieczemy jeszcze około 15 minut bez przykrycia.
  4. Upieczone kacze udka podajemy z ulubionymi dodatkami np. pieczonymi ziemniakami, czerwoną kapustą. Pieczone jabłka wypełniamy żurawiną ze słoiczka i tą świeżo pieczoną. Smacznego!
Notatki

Zlany tłuszcz możecie wykorzystać np. do smażenia ziemniaków.