Pieczone udka kaczki
Pieczone udka kaczki z rozmarynem, jabłkami i żurawiną, idealne na świąteczny obiad.
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
80
minut
Przyrządzanie:
20
minut
Czas całkowity:
100
minut
Składniki
-
4
kacze udka
-
2
ząbki czosnku
-
sól, pieprz, świeży rozmaryn
-
4
jabłka
-
garść świeżej żurawiny
-
żurawina do mięsa
(słoiczek 230g)
-
2
tbsp
masła
Wskazówki
-
Udka doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy przeciśniętym czosnkiem i obkładamy gałązkami rozmarynu. Układamy skórką do góry w naczyniu żaroodpornym i szczelnie przykrywamy pokrywą (jeżeli nie macie pokrywy obwińcie naczynie folią aluminiową). Mięso pieczemy przez 70 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
-
Z jabłek odcinamy górną część z ogonkiem i wydrążamy gniazdo nasienne.
-
Pod koniec pieczenia zlewamy tłuszcz, który wytopił się z kaczki, dodajemy jabłka, świeżą żurawinę i smarujemy udka roztopionym masłem. Wszystko razem pieczemy jeszcze około 15 minut bez przykrycia.
-
Upieczone kacze udka podajemy z ulubionymi dodatkami np. pieczonymi ziemniakami, czerwoną kapustą. Pieczone jabłka wypełniamy żurawiną ze słoiczka i tą świeżo pieczoną. Smacznego!
Notatki
Zlany tłuszcz możecie wykorzystać np. do smażenia ziemniaków.