Cebulaki z serem i boczkiem

Ilość: 4 Porcje Trudność: Łatwa Przygotowanie: 30 min. Przyrządzanie: 40 min. Czas całkowity: 1 godz. 10 min.

Cebulaki świetnie smakują z czerwonym barszczem. Zaskocz  swoich gości i zaserwuj je zamiast tradycyjnych krokietów czy pasztecików.

Składniki

0/8 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Boczek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni i odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Żółty ser ścieramy na tarce na dużych oczkach.
  • Do dużej miski, w której będziemy wyrabiać ciasto, przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól, jajka i wcześniej przygotowane składniki, posiekaną cebulę i starty ser. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy oliwę i wyrabiamy nadal. Ciasto odkładamy do lodówki na 10 minut do schłodzenia.
  • Piekarnik nagrzewamy do 160°C z termoobiegiem. Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy pierwszą, na połowie układamy porcję boczku (1 łyżeczka), przykrywamy drugą rozwałkowaną połową i wycinamy małe bułeczki np. literatką. Czynności powtarzamy, aż wykorzystamy całe ciasto.
  • Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy cebulaki. Pieczemy około 15-20 minut. Smacznego!

Notatki

Z tej porcji wyszło mi 24 malutkie cebulaki.

Dodaj komentarz