Cebulaki z serem i boczkiem
Cebulaki świetnie smakują z czerwonym barszczem. Zaskocz swoich gości i zaserwuj je zamiast tradycyjnych krokietów czy pasztecików.
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Przyrządzanie:
40
minut
Czas całkowity:
70
minut
Składniki
-
2 1/2
cup
mąki pszennej
(+ do podsypywania)
-
2
cebule
-
4
jajka
-
400
g
wędzonego boczku
-
250
g
sera żółtego
(np. edamski)
-
1
tsp
soli
-
1
tsp
proszku do pieczenia
-
2
tbsp
oliwy
Wskazówki
-
Boczek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni i odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Żółty ser ścieramy na tarce na dużych oczkach.
-
Do dużej miski, w której będziemy wyrabiać ciasto, przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól, jajka i wcześniej przygotowane składniki, posiekaną cebulę i starty ser. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy oliwę i wyrabiamy nadal. Ciasto odkładamy do lodówki na 10 minut do schłodzenia.
-
Piekarnik nagrzewamy do 160°C z termoobiegiem. Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy pierwszą, na połowie układamy porcję boczku (1 łyżeczka), przykrywamy drugą rozwałkowaną połową i wycinamy małe bułeczki np. literatką. Czynności powtarzamy, aż wykorzystamy całe ciasto.
-
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy cebulaki. Pieczemy około 15-20 minut. Smacznego!
Notatki
Z tej porcji wyszło mi 24 malutkie cebulaki.