Cebulaki z serem i boczkiem

Cebulaki świetnie smakują z czerwonym barszczem. Zaskocz  swoich gości i zaserwuj je zamiast tradycyjnych krokietów czy pasztecików.
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 40 minut
Czas całkowity: 70 minut
Składniki
  • 2 1/2 cup mąki pszennej (+ do podsypywania)
  • 2 cebule
  • 4 jajka
  • 400 g wędzonego boczku
  • 250 g sera żółtego (np. edamski)
  • 1 tsp soli
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • 2 tbsp oliwy
Wskazówki
  1. Boczek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni i odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Żółty ser ścieramy na tarce na dużych oczkach.
  2. Do dużej miski, w której będziemy wyrabiać ciasto, przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól, jajka i wcześniej przygotowane składniki, posiekaną cebulę i starty ser. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy oliwę i wyrabiamy nadal. Ciasto odkładamy do lodówki na 10 minut do schłodzenia.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 160°C z termoobiegiem. Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy pierwszą, na połowie układamy porcję boczku (1 łyżeczka), przykrywamy drugą rozwałkowaną połową i wycinamy małe bułeczki np. literatką. Czynności powtarzamy, aż wykorzystamy całe ciasto.
  4. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy cebulaki. Pieczemy około 15-20 minut. Smacznego!
Notatki

Z tej porcji wyszło mi 24 malutkie cebulaki.