
Ilość:
1 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 1 godz. 10 min.
Przyrządzanie:
50 min.
Czas całkowity:
2 godz.
Czujecie jak pachną?
Jeśli kochacie domowe wypieki tak jak ja, to zapraszam Was dzisiaj na cudowne maślane brioszki wypatrzone na youtube na kanale Cuisine et Pâtisserie.
Nie ma nic lepszego, niż świeże pieczywo! Z czym byście zjedli te pyszne brioszki? Dżem, miód, twarożek?
Składniki
Dostosuj porcje
-
Składniki na ciasto
- Dodatkowo
Wskazówki
-
- Ciasto wykładamy na blat posmarowany olejem. Naoliwionymi rękami uklepujemy je i rozciągamy na duży prostokąt. Na ciasto wykładamy większą część miękkiego masła, rozprowadzamy dłońmi po powierzchni delikatnie wcierając. 1/3 dolnej części ciasta składamy do środka i również tą część smarujemy masłem i przykrywamy 1/3 ciasta z górnej części. Połowę powstałego prostokąta smarujemy pozostałym masłem i przykrywamy drugą połową ciasta. Całość rozciągamy rękami na prostokąt, dzielimy nożem na 9 pasków około 3 cm, każdy składamy na pół, skręcamy jak spiralę, formujemy w kółko i zlepiamy końce.
-