Maślane brioszki
Czujecie jak pachną?
Jeśli kochacie domowe wypieki tak jak ja, to zapraszam Was dzisiaj na cudowne maślane brioszki wypatrzone na youtube na kanale Cuisine et Pâtisserie.
Nie ma nic lepszego, niż świeże pieczywo! Z czym byście zjedli te pyszne brioszki? Dżem, miód, twarożek?
Porcje:
1
yield(s)
Przygotowanie:
70
minut
Przyrządzanie:
50
minut
Czas całkowity:
120
minut
Składniki
Składniki na ciasto
-
200
ml
ciepłej wody
-
200
ml
ciepłego mleka
-
125
oleju rzepakowego
-
białka z 2 jajek
-
4
tbsp
cukru
-
szczypta soli
-
800
mąka pszenna
-
10
g
drożdzy instant
Dodatkowo
-
2
żółtka
-
1
tbsp
płynnego ekstraktu wanilii
-
100
g
miękkiego masła
-
2
tbsp
maku lub sezamu
Wskazówki
-
Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
-
Ciasto wykładamy na blat posmarowany olejem. Naoliwionymi rękami uklepujemy je i rozciągamy na duży prostokąt. Na ciasto wykładamy większą część miękkiego masła, rozprowadzamy dłońmi po powierzchni delikatnie wcierając. 1/3 dolnej części ciasta składamy do środka i również tą część smarujemy masłem i przykrywamy 1/3 ciasta z górnej części. Połowę powstałego prostokąta smarujemy pozostałym masłem i przykrywamy drugą połową ciasta. Całość rozciągamy rękami na prostokąt, dzielimy nożem na 9 pasków około 3 cm, każdy składamy na pół, skręcamy jak spiralę, formujemy w kółko i zlepiamy końce.
-
Uformowane brioszki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 min. Żółtka mieszamy z łyżeczką płynnej wanilii i smarujemy brioszki. Możemy je posypać makiem lub sezamem. Bułeczki pieczemy około 20 min w temp 200 C. Smacznego!