Pieczona polędwica z puree ziemniaczano-pietruszkowym

Ilość: 2 Porcje Trudność: Łatwa Przygotowanie: 30 min. Przyrządzanie: 10 min. Czas całkowity: 40 min.

Składniki

0/11 Składników
Dostosuj porcje
    Mięso
  • Puree ziemniaczano-pietruszkowe

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę do polędwiczki: do miseczki dodajemy sos sojowy, pieprz, zioła, pokrojoną drobno papryczkę chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy. Oczyszczone polędwiczki wkładamy do miseczki z marynatą i dokładnie obtaczamy. Mięso w marynacie wstawiamy na noc do lodówki.
  • Na drugi dzień... Nagrzewamy piekarnik do 160°C z termoobiegiem. Przed wstawieniem zamarynowanej polędwiczki do piekarnika obsmażamy ją na mocno rozgrzanej patelni, około 4 minut z każdej strony. Następnie mięso wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut. Przed krojeniem mięso powinno odpocząć około 10-15 minut.
  • Obrane ziemniaki i pietruszkę zalewamy mlekiem i gotujemy około 30 minut, do miękkości. Odlewamy ponad połowę mleka i blendujemy na gładką masę z 2 łyżkami masła, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Na talerz wykładamy puree i pokrojoną na plastry polędwice. Danie podajemy z ulubionymi warzywami, u mnie tym razem z czerwoną kapustą. Smacznego!

Dodaj komentarz