Pieczona polędwica z puree ziemniaczano-pietruszkowym
Porcje:
2
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Przyrządzanie:
10
minut
Czas całkowity:
40
minut
Składniki
Mięso
-
1
polędwica wieprzowa
-
4
tbsp
sosu sojowego
-
1
ząbek czosnku
-
1
papryczka chili
-
pieprz, oregano, rozmaryn
-
2
tbsp
oleju
Puree ziemniaczano-pietruszkowe
-
4
ziemniaki
-
2
korzenie pietruszki
-
2
cup
mleka
-
2
tbsp
masła
-
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wskazówki
-
Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę do polędwiczki: do miseczki dodajemy sos sojowy, pieprz, zioła, pokrojoną drobno papryczkę chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy. Oczyszczone polędwiczki wkładamy do miseczki z marynatą i dokładnie obtaczamy. Mięso w marynacie wstawiamy na noc do lodówki.
-
Na drugi dzień...
Nagrzewamy piekarnik do 160°C z termoobiegiem. Przed wstawieniem zamarynowanej polędwiczki do piekarnika obsmażamy ją na mocno rozgrzanej patelni, około 4 minut z każdej strony. Następnie mięso wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut. Przed krojeniem mięso powinno odpocząć około 10-15 minut.
-
Obrane ziemniaki i pietruszkę zalewamy mlekiem i gotujemy około 30 minut, do miękkości. Odlewamy ponad połowę mleka i blendujemy na gładką masę z 2 łyżkami masła, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
-
Na talerz wykładamy puree i pokrojoną na plastry polędwice. Danie podajemy z ulubionymi warzywami, u mnie tym razem z czerwoną kapustą. Smacznego!