Pieczona polędwica z puree ziemniaczano-pietruszkowym

Porcje: 2 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 10 minut
Czas całkowity: 40 minut
Składniki
    Mięso
  • 1 polędwica wieprzowa
  • 4 tbsp sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chili
  • pieprz, oregano, rozmaryn
  • 2 tbsp oleju
  • Puree ziemniaczano-pietruszkowe
  • 4 ziemniaki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 cup mleka
  • 2 tbsp masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wskazówki
  1. Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę do polędwiczki: do miseczki dodajemy sos sojowy, pieprz, zioła, pokrojoną drobno papryczkę chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy. Oczyszczone polędwiczki wkładamy do miseczki z marynatą i dokładnie obtaczamy. Mięso w marynacie wstawiamy na noc do lodówki.
  2. Na drugi dzień... Nagrzewamy piekarnik do 160°C z termoobiegiem. Przed wstawieniem zamarynowanej polędwiczki do piekarnika obsmażamy ją na mocno rozgrzanej patelni, około 4 minut z każdej strony. Następnie mięso wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut. Przed krojeniem mięso powinno odpocząć około 10-15 minut.
  3. Obrane ziemniaki i pietruszkę zalewamy mlekiem i gotujemy około 30 minut, do miękkości. Odlewamy ponad połowę mleka i blendujemy na gładką masę z 2 łyżkami masła, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Na talerz wykładamy puree i pokrojoną na plastry polędwice. Danie podajemy z ulubionymi warzywami, u mnie tym razem z czerwoną kapustą. Smacznego!