Nuggetsy w Doritosach z frytkami z batatów

Ilość: 2 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 30 min. Przyrządzanie: 30 min. Czas całkowity: 1 godz.

Dzisiaj polecam domowy fast food, który będzie smakował lepiej niż ten serwowany w okolicznych restauracjach i barach. Sprawdźcie koniecznie!

Składniki

0/10 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na frytki
  • Składniki na nuggetsy

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Bataty obieramy i kroimy na cienkie słupki. Obtaczamy je w oliwie, dodajemy przyprawy oprócz soli (solimy po upieczeniu). Następnie dodajemy skrobię ziemniaczaną i wszystko mieszamy. Bataty układamy z zachowaniem odstępów na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C i pieczemy przez około 20 -25 minut. Polecam po około 20 minutach pieczenia ustawić opcję grillowania z góry, by frytki były bardziej podpieczone i zrobiły się idealnie chrupiące. Przed podaniem doprawiamy solą.
  • Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kąski i przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Nachosy mocno kruszymy - można to zrobić w rozdrabniaczu - ja przekładam Doritosy do strunowego woreczka i rozkruszam je wałkiem do ciasta. Przygotowujemy 3 miseczki: do pierwszej wsypujemy panierkę z chipsów, do drugiej wybijamy jajka i dokładnie roztrzepujemy je widelcem, do trzeciej miseczki wsypujemy mąkę. Każdy kawałek mięsa panierujemy kolejno w mące, jajku i pokruszonych chipsach. Kąski układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą, pieczemy w temperaturze 200°C około 15 minut.
  • Nuggetsy z kurczaka podajemy z frytkami z batatów i z ulubionymi dipami. Smaczego!

Dodaj komentarz