Papryka faszerowana wołowiną po meksykańsku

Ilość: 4 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 20 min. Przyrządzanie: 30 min. Czas całkowity: 50 min.

Pyszna faszerowana papryka z pikantnym farszem.

Składniki

0/9 Składników
Dostosuj porcje
  • Przyprawy: chili pieprz cayenne, papryka mielona słodka, kolendra, sól, pieprz czarny Opcjonalnie: kwaśna śmietana, limonka, 4 placki tortilli

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • W głębokim rondlu na rozgrzanym oleju szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę, następnie dodajemy posiekany czosnek, chili pieprz cayenne, paprykę mieloną słodką, kolendrę. Wszystkie przyprawy podsmażamy przez minutę. Dodajemy mieloną wołowinę. Gdy całe mięso będzie już obsmażone, podlewamy je bulionem i gotujemy pod przykryciem 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Następnie dodajemy pomidory z zalewą, odsączoną fasolę i kukurydzę. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy jeszcze około 5 minut.
  • Papryki przecinamy na pół i usuwamy pestki. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i napełniamy farszem. Przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 30 minut. Potem zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze około 10 minut.
  • Upieczone papryki skrapiamy limonką i podajemy z dodatkiem kwaśnej śmietany i chipsami z tortilli (przepis poniżej). Smacznego!

Notatki

Chipsy z tortilli: placki tortilli smarujemy oliwą za pomocą pędzelka i posypujemy ulubioną przyprawą np. słodką papryką lub oregano. Następnie placki kroimy na trójkąty (jak pizzę) i układamy na dużej blaszce do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Dodaj komentarz