Papryka faszerowana wołowiną po meksykańsku

Pyszna faszerowana papryka z pikantnym farszem.
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 30 minut
Czas całkowity: 50 minut
Składniki
  • 2 tbsp oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 100 ml bulionu
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki (400 g)
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli (200 g)
  • 1/2 puszki kukurydzy (200 g)
  • 4 papryki
  • Przyprawy: chili pieprz cayenne, papryka mielona słodka, kolendra, sól, pieprz czarny
    Opcjonalnie: kwaśna śmietana, limonka, 4 placki tortilli
Wskazówki
  1. W głębokim rondlu na rozgrzanym oleju szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę, następnie dodajemy posiekany czosnek, chili pieprz cayenne, paprykę mieloną słodką, kolendrę. Wszystkie przyprawy podsmażamy przez minutę. Dodajemy mieloną wołowinę. Gdy całe mięso będzie już obsmażone, podlewamy je bulionem i gotujemy pod przykryciem 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  2. Następnie dodajemy pomidory z zalewą, odsączoną fasolę i kukurydzę. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy jeszcze około 5 minut.
  3. Papryki przecinamy na pół i usuwamy pestki. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i napełniamy farszem. Przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 30 minut. Potem zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze około 10 minut.
  4. Upieczone papryki skrapiamy limonką i podajemy z dodatkiem kwaśnej śmietany i chipsami z tortilli (przepis poniżej). Smacznego!
Notatki

Chipsy z tortilli: placki tortilli smarujemy oliwą za pomocą pędzelka i posypujemy ulubioną przyprawą np. słodką papryką lub oregano. Następnie placki kroimy na trójkąty (jak pizzę) i układamy na dużej blaszce do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.