Polędwiczka w cieście francuskim z pieczarkami

Ilość: 4 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 30 min. Przyrządzanie: 30 min. Czas całkowity: 1 godz.

Polędwiczka zapiekana w cieście francuskim smakuje doskonale  i prezentuje się wspaniale.

Składniki

0/9 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Zaczynamy od przygotowania farszu grzybowego. W rondlu podgrzewamy oliwę, wkładamy cebulkę pokrojoną w kosteczkę i szklimy ją. Dodajemy pieczarki pocięte na plasterki i smażymy na umiarkowanym ogniu, do odparowania płynu, w międzyczasie doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Grzyby zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
  • Polędwiczkę smarujemy oliwą, doprawiamy solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Rozgrzewamy dużą patelnię i obsmażamy mięso z każdej strony po 2-3 minuty. Odkładamy na talerz, mięso smarujemy musztardą.
  • Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki. Rozkładamy na desce. Na środku ciasta układamy plasterki szynki parmeńskiej, rozkładamy równomiernie farsz pieczarkowy, a na środku układamy polędwiczkę. Ciasto ciasno zawijamy, końce zlepiamy.
  • Roladkę układamy łączeniem do dołu na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. i pieczemy przez 20-25 minut. Po wyjęciu odczekujemy 10 minut przed pokrojeniem na porcje. Smacznego!

Notatki

Ważna uwaga! Na ciasto francuskie wykładamy zimny farsz i przestudzoną polędwicę, ponieważ po położeniu ciepłego, ciasto się rozpadnie i nie uda się zwinąć rolady.

Dodaj komentarz