Kategoria: Dania z wieprzowiny
Ilość:
4 Servings
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 30 min.
Przyrządzanie:
30 min.
Czas całkowity:
1 godz.
Polędwiczka zapiekana w cieście francuskim smakuje doskonale i prezentuje się wspaniale.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Zaczynamy od przygotowania farszu grzybowego. W rondlu podgrzewamy oliwę, wkładamy cebulkę pokrojoną w kosteczkę i szklimy ją. Dodajemy pieczarki pocięte na plasterki i smażymy na umiarkowanym ogniu, do odparowania płynu, w międzyczasie doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Grzyby zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
- Polędwiczkę smarujemy oliwą, doprawiamy solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Rozgrzewamy dużą patelnię i obsmażamy mięso z każdej strony po 2-3 minuty. Odkładamy na talerz, mięso smarujemy musztardą.
- Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki. Rozkładamy na desce. Na środku ciasta układamy plasterki szynki parmeńskiej, rozkładamy równomiernie farsz pieczarkowy, a na środku układamy polędwiczkę. Ciasto ciasno zawijamy, końce zlepiamy.
- Roladkę układamy łączeniem do dołu na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. i pieczemy przez 20-25 minut. Po wyjęciu odczekujemy 10 minut przed pokrojeniem na porcje. Smacznego!
Notatki
Ważna uwaga! Na ciasto francuskie wykładamy zimny farsz i przestudzoną polędwicę, ponieważ po położeniu ciepłego, ciasto się rozpadnie i nie uda się zwinąć rolady.