Zaczynamy od przygotowania farszu grzybowego. W rondlu podgrzewamy oliwę, wkładamy cebulkę pokrojoną w kosteczkę i szklimy ją. Dodajemy pieczarki pocięte na plasterki i smażymy na umiarkowanym ogniu, do odparowania płynu, w międzyczasie doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Grzyby zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
Polędwiczkę smarujemy oliwą, doprawiamy solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Rozgrzewamy dużą patelnię i obsmażamy mięso z każdej strony po 2-3 minuty. Odkładamy na talerz, mięso smarujemy musztardą.
Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki. Rozkładamy na desce. Na środku ciasta układamy plasterki szynki parmeńskiej, rozkładamy równomiernie farsz pieczarkowy, a na środku układamy polędwiczkę. Ciasto ciasno zawijamy, końce zlepiamy.
Roladkę układamy łączeniem do dołu na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. i pieczemy przez 20-25 minut. Po wyjęciu odczekujemy 10 minut przed pokrojeniem na porcje. Smacznego!
Notatki
Ważna uwaga! Na ciasto francuskie wykładamy zimny farsz i przestudzoną polędwicę, ponieważ po położeniu ciepłego, ciasto się rozpadnie i nie uda się zwinąć rolady.