Drożdżowe pierożki z nadzieniem gyros

Ilość: 6 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 1 godz. Przyrządzanie: 1 godz. Czas całkowity: 2 godz.

Drożdżowe pierożki nadziewane kurczakiem w przyprawie gyros , warzywami i mozzarellą to świetna przekąska na imprezy. Smakują super  podane na ciepło jak i na zimno 😉

Składniki

0/17 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na ciasto
  • Składniki na farsz
  • Dodatkowo

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy hakiem na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
  • Mięso z kurczaka kroimy w drobniutka kosteczkę, doprawiamy przyprawą gyros i smażymy na oleju. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy wszystkie warzywa pokrojone w drobną kosteczkę, ketchup oraz mozzarellę startą na jarzynówce.
  • Ciasto wałkujemy i wycinamy koła o średnicy 8 - 10 cm. Nakładamy farsz i zlepiamy tak samo jak pierogi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pierożki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250°C przez ok 8-10 minut. Podajemy z ulubionymi sosami. Smacznego!

Dodaj komentarz