Drożdżowe pierożki z nadzieniem gyros
Drożdżowe pierożki nadziewane kurczakiem w przyprawie gyros , warzywami i mozzarellą to świetna przekąska na imprezy. Smakują super podane na ciepło jak i na zimno 😉
Porcje:
6
yield(s)
Przygotowanie:
60
minut
Przyrządzanie:
60
minut
Czas całkowity:
120
minut
Składniki
Składniki na ciasto
-
400
g
mąki pszennej
-
1
cup
ciepłej wody
-
7
g
drożdży instant
-
1
tsp
cukru
-
1
tsp
soli
-
2
tbsp
oliwy
Składniki na farsz
-
250
g
piersi z kurczaka
-
przyprawa gyros
-
1
tbsp
oleju
-
1/2
czerwonej cebuli
-
1/2
czerwonej papryki
-
1
mała puszka kukurydzy konserwowej
(170g)
-
100
g
sera mozzarella
-
3
ogórki konserwowe
-
3
tbsp
ketchupu
Dodatkowo
-
1
jajko
-
sezam
Wskazówki
-
Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy hakiem na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
-
Mięso z kurczaka kroimy w drobniutka kosteczkę, doprawiamy przyprawą gyros i smażymy na oleju. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy wszystkie warzywa pokrojone w drobną kosteczkę, ketchup oraz mozzarellę startą na jarzynówce.
-
Ciasto wałkujemy i wycinamy koła o średnicy 8 - 10 cm. Nakładamy farsz i zlepiamy tak samo jak pierogi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pierożki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250°C przez ok 8-10 minut. Podajemy z ulubionymi sosami. Smacznego!