Drożdżowe pierożki z nadzieniem gyros

Drożdżowe pierożki nadziewane kurczakiem w przyprawie gyros , warzywami i mozzarellą to świetna przekąska na imprezy. Smakują super  podane na ciepło jak i na zimno 😉
Porcje: 6 yield(s)
Przygotowanie: 60 minut
Przyrządzanie: 60 minut
Czas całkowity: 120 minut
Składniki
    Składniki na ciasto
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 cup ciepłej wody
  • 7 g drożdży instant
  • 1 tsp cukru
  • 1 tsp soli
  • 2 tbsp oliwy
  • Składniki na farsz
  • 250 g piersi z kurczaka
  • przyprawa gyros
  • 1 tbsp oleju
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej (170g)
  • 100 g sera mozzarella
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 tbsp ketchupu
  • Dodatkowo
  • 1 jajko
  • sezam
Wskazówki
  1. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy hakiem na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
  2. Mięso z kurczaka kroimy w drobniutka kosteczkę, doprawiamy przyprawą gyros i smażymy na oleju. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy wszystkie warzywa pokrojone w drobną kosteczkę, ketchup oraz mozzarellę startą na jarzynówce.
  3. Ciasto wałkujemy i wycinamy koła o średnicy 8 - 10 cm. Nakładamy farsz i zlepiamy tak samo jak pierogi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pierożki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250°C przez ok 8-10 minut. Podajemy z ulubionymi sosami. Smacznego!