Rolada z indyka faszerowana cukinią, fetą i suszonymi pomidorami

Ilość: 4 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 20 min. Przyrządzanie: 35 min. Czas całkowity: 55 min.

Nie masz pomysłu na rodzinny obiad? Ten posmakuje wszystkim – wypróbuj przepis na faszerowaną roladę z indyka.

Składniki

0/12 Składników
Dostosuj porcje
  • Składniki na nadzienie

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Mięso układamy na desce, nadcinamy nożem na pół, ale nie do końca tylko tak, żeby powstał duży płat mięsa. Przykrywamy go folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na cieńszy filet, ok. 1,5 cm grubości. Doprawiamy solą, pieprzem i nacieramy olejem z suszonych pomidorów.
  • Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, doprawiamy tymiankiem i smażymy przez 2 minuty. Dodajemy startą na tarce cukinię i smażymy przez ok. 5 minut, aż odparuje. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni, dodajemy starty żółty ser i mieszamy.
  • Na wcześniej przygotowany filet wykładamy pasek nadzienia z cukinii, na wierzchu układamy fetę pokrojoną w paseczki, na koniec suszone pomidory. Zwijamy roladę, łączenie spinamy wykałaczkami. Na roladzie układamy zachodzące na siebie plasterki szynki, podwinąć je pod spód rolady.
  • Roladę układamy w żaroodpornym naczyniu. Smarujemy oliwą ze słoika po suszonych pomidorach. Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Wstawiamy do piekarnika, na dno wlewamy białe wino lub bulion i pieczemy przez około 35-40 minut. Po upieczeniu ostawiamy mięso na minimum 5 minut przed pokrojeniem. Pamiętajcie o wyjęciu wykałaczek. Roladę podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Dodaj komentarz