Rolada z indyka faszerowana cukinią, fetą i suszonymi pomidorami
Nie masz pomysłu na rodzinny obiad? Ten posmakuje wszystkim - wypróbuj przepis na faszerowaną roladę z indyka.
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
20
minut
Przyrządzanie:
35
minut
Czas całkowity:
55
minut
Składniki
-
1
filet z indyka
(około 600-700g)
-
100
g
szynki dojrzewającej np. parmeńskiej lub serrano
-
3
tbsp
oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
-
50
ml
białego wytrawnego wina lub bulionu
Składniki na nadzienie
-
1
tbsp
oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
-
1/2
cebuli
-
1/2
cukinii
-
1
ząbek czosnku
-
60
g
żółtego sera
-
100
g
sera feta
-
8
suszonych pomidorów z oliwy
-
sól, pieprz, tymianek
Wskazówki
-
Mięso układamy na desce, nadcinamy nożem na pół, ale nie do końca tylko tak, żeby powstał duży płat mięsa. Przykrywamy go folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na cieńszy filet, ok. 1,5 cm grubości. Doprawiamy solą, pieprzem i nacieramy olejem z suszonych pomidorów.
-
Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, doprawiamy tymiankiem i smażymy przez 2 minuty. Dodajemy startą na tarce cukinię i smażymy przez ok. 5 minut, aż odparuje. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni, dodajemy starty żółty ser i mieszamy.
-
Na wcześniej przygotowany filet wykładamy pasek nadzienia z cukinii, na wierzchu układamy fetę pokrojoną w paseczki, na koniec suszone pomidory. Zwijamy roladę, łączenie spinamy wykałaczkami. Na roladzie układamy zachodzące na siebie plasterki szynki, podwinąć je pod spód rolady.
-
Roladę układamy w żaroodpornym naczyniu. Smarujemy oliwą ze słoika po suszonych pomidorach. Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Wstawiamy do piekarnika, na dno wlewamy białe wino lub bulion i pieczemy przez około 35-40 minut. Po upieczeniu ostawiamy mięso na minimum 5 minut przed pokrojeniem. Pamiętajcie o wyjęciu wykałaczek. Roladę podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!