Rolada z indyka faszerowana cukinią, fetą i suszonymi pomidorami

Nie masz pomysłu na rodzinny obiad? Ten posmakuje wszystkim - wypróbuj przepis na faszerowaną roladę z indyka.
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 35 minut
Czas całkowity: 55 minut
Składniki
  • 1 filet z indyka (około 600-700g)
  • 100 g szynki dojrzewającej np. parmeńskiej lub serrano
  • 3 tbsp oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
  • 50 ml białego wytrawnego wina lub bulionu
  • Składniki na nadzienie
  • 1 tbsp oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g żółtego sera
  • 100 g sera feta
  • 8 suszonych pomidorów z oliwy
  • sól, pieprz, tymianek
Wskazówki
  1. Mięso układamy na desce, nadcinamy nożem na pół, ale nie do końca tylko tak, żeby powstał duży płat mięsa. Przykrywamy go folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na cieńszy filet, ok. 1,5 cm grubości. Doprawiamy solą, pieprzem i nacieramy olejem z suszonych pomidorów.
  2. Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, doprawiamy tymiankiem i smażymy przez 2 minuty. Dodajemy startą na tarce cukinię i smażymy przez ok. 5 minut, aż odparuje. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni, dodajemy starty żółty ser i mieszamy.
  3. Na wcześniej przygotowany filet wykładamy pasek nadzienia z cukinii, na wierzchu układamy fetę pokrojoną w paseczki, na koniec suszone pomidory. Zwijamy roladę, łączenie spinamy wykałaczkami. Na roladzie układamy zachodzące na siebie plasterki szynki, podwinąć je pod spód rolady.
  4. Roladę układamy w żaroodpornym naczyniu. Smarujemy oliwą ze słoika po suszonych pomidorach. Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Wstawiamy do piekarnika, na dno wlewamy białe wino lub bulion i pieczemy przez około 35-40 minut. Po upieczeniu ostawiamy mięso na minimum 5 minut przed pokrojeniem. Pamiętajcie o wyjęciu wykałaczek. Roladę podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!