Cukinia zapiekana z pomidorami i fetą

Ilość: 2 Porcje Trudność: Łatwa Przygotowanie: 15 min. Przyrządzanie: 25 min. Czas całkowity: 40 min.

Przepyszna faszerowana cukinia z pomidorem, jajkiem i serem feta znakomita na obiad lub kolację.

Składniki

0/9 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Cukinie kroimy wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążamy i usuwamy nasiona. Układamy w naczyniu żaroodpornym doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą.
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Miąższ kroimy w kosteczkę.
  • Do miseczki wybijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem. Do jajek dodajemy drobno pokrojoną cebulę, pokrojoną w kosteczkę fetę i pomidora. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i płatkami chilii.
  • Cukinie wypełniamy farszem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury180 °C przez około 20 - 25 minut. Po upieczenie dekorujemy listkami bazylii. Smacznego!

Dodaj komentarz