Cukinia zapiekana z pomidorami i fetą
Przepyszna faszerowana cukinia z pomidorem, jajkiem i serem feta znakomita na obiad lub kolację.
Porcje:
2
yield(s)
Przygotowanie:
15
minut
Przyrządzanie:
25
minut
Czas całkowity:
40
minut
Składniki
-
2
cukinie
-
1
cebula
-
2
pomidory
-
3
jajka
-
100
g
sera feta
-
2
ząbki czosnku
-
sól, pieprz, oregano, płatki chili
-
oliwa
-
listki bazylii do dekoracji
Wskazówki
-
Cukinie kroimy wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążamy i usuwamy nasiona. Układamy w naczyniu żaroodpornym doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą.
-
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Miąższ kroimy w kosteczkę.
-
Do miseczki wybijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem. Do jajek dodajemy drobno pokrojoną cebulę, pokrojoną w kosteczkę fetę i pomidora. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i płatkami chilii.
-
Cukinie wypełniamy farszem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury180 °C przez około 20 - 25 minut. Po upieczenie dekorujemy listkami bazylii. Smacznego!