Cukinia zapiekana z pomidorami i fetą

Przepyszna faszerowana cukinia z pomidorem, jajkiem i serem feta znakomita na obiad lub kolację.
Porcje: 2 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Przyrządzanie: 25 minut
Czas całkowity: 40 minut
Składniki
  • 2 cukinie
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 3 jajka
  • 100 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, oregano, płatki chili
  • oliwa
  • listki bazylii do dekoracji
Wskazówki
  1. Cukinie kroimy wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążamy i usuwamy nasiona. Układamy w naczyniu żaroodpornym doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą.
  2. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Miąższ kroimy w kosteczkę.
  3. Do miseczki wybijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem. Do jajek dodajemy drobno pokrojoną cebulę, pokrojoną w kosteczkę fetę i pomidora. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i płatkami chilii.
  4. Cukinie wypełniamy farszem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury180 °C przez około 20 - 25 minut. Po upieczenie dekorujemy listkami bazylii. Smacznego!