Drożdżowa gwiazda z makiem

Ilość: 8 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 1 godz. 10 min. Przyrządzanie: 1 godz. Czas całkowity: 2 godz. 10 min.

Składniki

0/8 Składników
Dostosuj porcje
  • Dodatkowo

Wskazówki

0/6 Wskazówki
  • W kubeczku przygotowujemy zaczyn 3 łyżki mąki, drożdże, cukier i kilka łyżek ciepłego mleka mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby zaczyn zaczął rosnąć. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, rozpuszczone ciepłe masło, jajka i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat. Formujemy kulę i dzielimy ją na 4 części.
  • Pierwszy kawałek ciasta rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok. 25 cm. Kładziemy go na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim 1/3 masy makowej, pozostawiając około 1 cm wolnego brzegu. Następnie rozwałkowujemy drugi kawałek ciasta i kładziemy go na pierwszym placku. Ponownie smarujemy masą makową i kładziemy rozwałkowany trzeci kawałek ciasta, smarujemy resztą masy i przykrywamy ostatnim krążkiem.
  • Ciasto pokroimy na 16 części, nie docinając do samego środka.
  • Każdy kawałek obkręcamy 2 razy, parami na zmianę, tzn. jeden kawałek obkręcamy 2 razy w prawo, drugi 2 razy w lewo. Przekręcone kawałki zlepiamy na końcu. Gdy mamy już tak przygotowane całe ciasto przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
  • Przed pieczeniem smarujemy ciasto jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Gwiazdę pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Smacznego!

Notatki

Ciasto po lekkim przestudzeniu można polać lukrem.

Dodaj komentarz