Drożdżowa gwiazda z makiem
Porcje:
8
yield(s)
Przygotowanie:
70
minut
Przyrządzanie:
60
minut
Czas całkowity:
130
minut
Składniki
-
1/2
kg
mąki pszennej
-
30
g
świeżych drożdży
-
50
g
cukru
-
180
g
mleka
-
2
jajka
-
50
g
masła
Dodatkowo
-
600
g
gotowej masy makowej z bakaliami
-
1
jajko + łyżka mleka do posmarowania ciasta
Wskazówki
-
W kubeczku przygotowujemy zaczyn 3 łyżki mąki, drożdże, cukier i kilka łyżek ciepłego mleka mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby zaczyn zaczął rosnąć. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, rozpuszczone ciepłe masło, jajka i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
-
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat. Formujemy kulę i dzielimy ją na 4 części.
-
Pierwszy kawałek ciasta rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok. 25 cm. Kładziemy go na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim 1/3 masy makowej, pozostawiając około 1 cm wolnego brzegu.
Następnie rozwałkowujemy drugi kawałek ciasta i kładziemy go na pierwszym placku. Ponownie smarujemy masą makową i kładziemy rozwałkowany trzeci kawałek ciasta, smarujemy resztą masy i przykrywamy ostatnim krążkiem.
-
Ciasto pokroimy na 16 części, nie docinając do samego środka.
-
Każdy kawałek obkręcamy 2 razy, parami na zmianę, tzn. jeden kawałek obkręcamy 2 razy w prawo, drugi 2 razy w lewo. Przekręcone kawałki zlepiamy na końcu. Gdy mamy już tak przygotowane całe ciasto przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
-
Przed pieczeniem smarujemy ciasto jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Gwiazdę pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Smacznego!
Notatki
Ciasto po lekkim przestudzeniu można polać lukrem.