Drożdżowa gwiazda z makiem

Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 70 minut
Przyrządzanie: 60 minut
Czas całkowity: 130 minut
Składniki
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 180 g mleka
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • Dodatkowo
  • 600 g gotowej masy makowej z bakaliami
  • 1 jajko + łyżka mleka do posmarowania ciasta
Wskazówki
  1. W kubeczku przygotowujemy zaczyn 3 łyżki mąki, drożdże, cukier i kilka łyżek ciepłego mleka mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby zaczyn zaczął rosnąć. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, rozpuszczone ciepłe masło, jajka i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
  2. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat. Formujemy kulę i dzielimy ją na 4 części.
  3. Pierwszy kawałek ciasta rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok. 25 cm. Kładziemy go na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim 1/3 masy makowej, pozostawiając około 1 cm wolnego brzegu. Następnie rozwałkowujemy drugi kawałek ciasta i kładziemy go na pierwszym placku. Ponownie smarujemy masą makową i kładziemy rozwałkowany trzeci kawałek ciasta, smarujemy resztą masy i przykrywamy ostatnim krążkiem.
  4. Ciasto pokroimy na 16 części, nie docinając do samego środka.
  5. Każdy kawałek obkręcamy 2 razy, parami na zmianę, tzn. jeden kawałek obkręcamy 2 razy w prawo, drugi 2 razy w lewo. Przekręcone kawałki zlepiamy na końcu. Gdy mamy już tak przygotowane całe ciasto przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
  6. Przed pieczeniem smarujemy ciasto jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Gwiazdę pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Smacznego!
Notatki

Ciasto po lekkim przestudzeniu można polać lukrem.