Ilość:
3 Servings
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 1 godz.
Przyrządzanie:
30 min.
Czas całkowity:
1 godz. 30 min.
Chlebek pita ma tę właściwość, że podczas pieczenia pęcznieje, tworząc naturalną kieszonkę na farsz.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- W misce mieszamy suche składniki. Dolewamy ciepłą wodę i oliwę. Dokładnie wyrabiamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- Piekarnik rozgrzewamy do 250°C z termoobiegiem. pozostawiamy w nim blachę, aby się nagrzała.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je na stolnicę podsypaną mąką i ugniatamy, aż zniknie z niego powietrze. Wyrobione ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na cienki placek.
- Wyjmujemy gorącą blachę z piekarnika, posypujemy ją mąką i układamy chlebki pita. Pieczemy około 7-10 minut. Placuszki powinny urosnąć, tworząc kieszonkę na farsz. Jeszcze ciepłe nadziewamy ulubionymi składnikami: warzywami, mięsem lub podajemy z pikantnymi sosami. Smacznego!
Notatki
Z tych składników wychodzi 6 chlebków. Zróbcie od razu podwójną porcję ;)
U mnie w domu najchętniej podajemy je wypełnione świeżą sałatą, pomidorem, ogórkiem, czarnymi oliwkami, czerwoną cebulą, kurczakiem w przyprawie gyros i sosem czosnkowym.