Chlebek pita

Chlebek pita ma tę właściwość, że podczas pieczenia pęcznieje, tworząc naturalną kieszonkę na farsz.
Porcje: 3 yield(s)
Przygotowanie: 60 minut
Przyrządzanie: 30 minut
Czas całkowity: 90 minut
Składniki
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 160 g mąki pszennej (+ mąka do podsypywania)
  • 160 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży instant
  • 1/2 tsp soli
  • 2 tbsp oliwy
Wskazówki
  1. W misce mieszamy suche składniki. Dolewamy ciepłą wodę i oliwę. Dokładnie wyrabiamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 250°C z termoobiegiem. pozostawiamy w nim blachę, aby się nagrzała.
  3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je na stolnicę podsypaną mąką i ugniatamy, aż zniknie z niego powietrze. Wyrobione ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na cienki placek.
  4. Wyjmujemy gorącą blachę z piekarnika, posypujemy ją mąką i układamy chlebki pita. Pieczemy około 7-10 minut. Placuszki powinny urosnąć, tworząc kieszonkę na farsz. Jeszcze ciepłe nadziewamy ulubionymi składnikami: warzywami, mięsem lub podajemy z pikantnymi sosami. Smacznego!
Notatki

Z tych składników wychodzi 6 chlebków. Zróbcie od razu podwójną porcję ;) U mnie w domu najchętniej podajemy je wypełnione świeżą sałatą, pomidorem, ogórkiem, czarnymi oliwkami, czerwoną cebulą, kurczakiem w przyprawie gyros i sosem czosnkowym.