Marchwiak
Ciasto jest puszyste i wilgotne, a do tego bardzo szybko się je robi.
Ciasto jest puszyste i wilgotne, a do tego bardzo szybko się je robi.
Nie masz czasu, żeby pół dnia spędzić na robieniu pączków to przepis dla Ciebie. Dzięki temu, że do przygotowania oponek nie używa się drożdży tylko sody, ciasta nie trzeba długo wyrabiać i nie trzeba czekać, aż wyrośnie. Zagniatasz, smażysz i cieszysz się pysznymi, domowymi, serowymi oponkami!
Wypróbowałam wiele różnych przepisów na faworki, ale ten z mąką krupczatką jest moim zdaniem najlepszy. Faworki są kruche, do pochrupania na ostatki idealne!
Już za pół godziny możesz mieć takie pyszne, domowe pączuszki 🙂
Ciasteczka z ciasta naleśnikowego smażone na głębokim oleju, najczęściej podawane w czasie karnawału. Do przygotowania ciasteczek potrzebna jest specjalna foremka, ja swoją wygrzebałam w szufladzie u mamy i postanowiłam przenieść się w czasy dzieciństwa 🙂
Vanillekipferl – austriackie ciasteczka w kształcie półksiężyca o smaku migdałów i wanilii. Ciasteczka adwentowe 🙂 Upieczcie z podwójnej porcji i rozdajcie rodzinie i znajomym 🙂
Polecam aromatyczny pierniki przygotowany z dodatkiem ciemnego piwa oraz tradycyjnych składników używanych w cieście piernikowym: miodu i przypraw korzennych.
Przepis pamięta jeszcze czasy PRL -u 🙂 „Domowa czekolada” z mleka w proszku z herbatnikami i bakaliami. Czy ten smak kojarzy Wam się z dzieciństwem?
Deser w stylu azjatyckim 🙂 mniam
Bardzo łatwe maślano-serowe ciasteczka. Polecam 🙂
Ciasto łatwe, szybkie i pyszne 🙂
Czekoladowe ciasto, czekoladowy mus i wiśnie w galaretce. Czy może być coś lepszego do kawy?
Kto lubi śliwki w czekoladzie?
Bardzo prosty do zrobienia!
Ten deser do zapiekania w piekarniku przygotujesz błyskawicznie. Jak podasz swoim gościom jeszcze ciepły, z gałką lodów waniliowych, będą zachwyceni 🙂 Można go przygotowywać z różnych owoców, w sezonie ze świeżych, a w zimie z mrożonych.
Idealne do porannej kawy 🙂 świetne na przekąskę do pracy 🙂
Zapleśniak czy pleśniak? Jaką nazwę to ciasto nosi w waszym domu?
Polecam na długie zimowe wieczory do gorącej herbaty.
Czekoladowy spód, budyniowa masa i galaretka z brzoskwiniami.
U moich znajomych to ciasto nazywane jest salceson lub wiewiórka 🙂
Ciasto jak u mamy 🙂
Świeże figi mniam, świetne w słodkich deserach, jak i w daniach wytrawnych.
Owoce jagodowe mniam, moje ulubione 🙂
Ciasto ucierane z warstwą twarożkową i sezonowymi owocami
Drożdżowe rogaliki, wyśmienity „schowek” dla truskawek 🙂
Czekolada i likier lub koniak to wyjątkowo udany duet. Mus z kroplą alkoholu dla dorosłych łasuchów.
Nie wyrzucaj przejrzałych bananów! Chlebek bananowy to świetny sposób na ich wykorzystanie.