Kategoria: Dania główne, Dania z wieprzowiny, Walentynki
Ilość:
2 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 30 min.
Przyrządzanie:
10 min.
Czas całkowity:
40 min.
Składniki
Dostosuj porcje
-
Mięso
- Puree ziemniaczano-pietruszkowe
Wskazówki
- Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę do polędwiczki: do miseczki dodajemy sos sojowy, pieprz, zioła, pokrojoną drobno papryczkę chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy. Oczyszczone polędwiczki wkładamy do miseczki z marynatą i dokładnie obtaczamy. Mięso w marynacie wstawiamy na noc do lodówki.
- Na drugi dzień... Nagrzewamy piekarnik do 160°C z termoobiegiem. Przed wstawieniem zamarynowanej polędwiczki do piekarnika obsmażamy ją na mocno rozgrzanej patelni, około 4 minut z każdej strony. Następnie mięso wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut. Przed krojeniem mięso powinno odpocząć około 10-15 minut.
- Obrane ziemniaki i pietruszkę zalewamy mlekiem i gotujemy około 30 minut, do miękkości. Odlewamy ponad połowę mleka i blendujemy na gładką masę z 2 łyżkami masła, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Na talerz wykładamy puree i pokrojoną na plastry polędwice. Danie podajemy z ulubionymi warzywami, u mnie tym razem z czerwoną kapustą. Smacznego!