Kategoria: Dania mączne, Przekąski, Przystawki
Sposób przyrządzenia: Pieczenie
Ilość:
3 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 1 godz. 40 min.
Przyrządzanie:
40 min.
Czas całkowity:
2 godz. 20 min.
Jeszcze ciepłe malutkie drożdżowe bułeczki, do zjedzenia na dwa kęsy z roztopionym camembertem to świetna propozycja na spotkanie ze znajomymi, na kolację przy winie, polecam!
Składniki
Dostosuj porcje
-
Składniki na ciasto
- Dodatkowo
Wskazówki
- Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
- Po wyrośnięciu ciasto zagniatamy ponownie i formujemy około 28 małych kuleczek.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na środku kładziemy drewniane opakowanie z serem camembert i układamy kuleczki w koło w dwóch rzędach. Bułeczki smarujemy olejem, posypujemy sezamem i rozmarynem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C około 30 minut. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia. Serwujemy jeszcze ciepłe. Odrywamy bułeczkę i smarujemy roztopionym serem. Smacznego!