Kategoria: Ciasta
Sposób przyrządzenia: Chłodzenie, Gotowanie, Pieczenie
Ilość:
12 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 3 godz.
Przyrządzanie:
3 godz.
Czas całkowity:
6 godz.
Ciasto dla Tych co tęsknią za wakacjami, plażami i słońcem
Składniki
Dostosuj porcje
-
Składniki na ciasto
- Krem kokosowy
- Krem
Wskazówki
- Do misy miksera wkładamy jajka i cukier. Miksujemy na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu wiórki kokosowe. Mieszamy na wolnych obrotach, aż wszystkie składniki się połączą. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180°C około 30 minut. Wystudzone ciasto kroimy na 2 cienkie blaty.
- W rondelku zagotowujemy mleko kokosowe z cukrem. W kubeczku, w zwykłym mleku rozrabiamy budyń i mąkę ziemniaczaną. Mieszankę wlewamy do gotującego się mleka kokosowego i gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Na powierzchni budyniu układamy folię spożywczą, aby nie utworzył się kożuch.
- Miękkie masło ucieramy na puszystą masę dodając po łyżce zimnego budyniu kokosowego. Powstałym kremem wykładamy na pierwszy blat ciasta i przykrywamy drugim.
- Śmietanę kremówkę ubijemy na sztywno z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Kremem smarujemy wierzch ciasta i posypujemy wiórkami. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!
Notatki
Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.