Kategoria: Dania główne, Dania z warzyw, surówki
Kuchnia: Kuchnia polska
Ilość:
3 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 1 godz.
Zostały Ci niezjedzone ziemniaki z obiadu, nie wyrzucaj! Nasze babcie robiły z nich kładzionki, żeby nic się nie zmarnowało.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Ziemniaki gotujemy i przepuszczamy przez praskę. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju.
- Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajka i schłodzoną smażoną cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagniatamy ciasto.
- Formujemy małe placuszki, obtaczamy w mące i smażymy na oleju na rumiano z obu stron. Podajemy na ciepło ze zsiadłym mlekiem. Smacznego!
Notatki
Kładzionki smakują też świetnie z sosem pieczarkowym. Polecam!