Kładzionki ziemniaczane ze zsiadłym mlekiem

Ilość: 3 Porcje Trudność: Łatwa Przygotowanie: 1 godz.

Zostały Ci niezjedzone ziemniaki z obiadu, nie wyrzucaj! Nasze babcie robiły z nich kładzionki, żeby nic się nie zmarnowało.

Składniki

0/8 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Ziemniaki gotujemy i przepuszczamy przez praskę. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju.
  • Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajka i schłodzoną smażoną cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagniatamy ciasto.
  • Formujemy małe placuszki, obtaczamy w mące i smażymy na oleju na rumiano z obu stron. Podajemy na ciepło ze zsiadłym mlekiem. Smacznego!

Notatki

Kładzionki smakują też świetnie z sosem pieczarkowym. Polecam!

Dodaj komentarz