Kładzionki ziemniaczane ze zsiadłym mlekiem

Zostały Ci niezjedzone ziemniaki z obiadu, nie wyrzucaj! Nasze babcie robiły z nich kładzionki, żeby nic się nie zmarnowało.
Porcje: 3 yield(s)
Przygotowanie: 60 minut
Składniki
  • 8 ziemniaków
  • 2 jajka
  • 4 tbsp kopiaste mąki pszennej
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • mąka do obtaczania
  • sól i pieprz
  • 1 l zsiadłe mleko
Wskazówki
  1. Ziemniaki gotujemy i przepuszczamy przez praskę. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju.
  2. Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajka i schłodzoną smażoną cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagniatamy ciasto.
  3. Formujemy małe placuszki, obtaczamy w mące i smażymy na oleju na rumiano z obu stron. Podajemy na ciepło ze zsiadłym mlekiem. Smacznego!
Notatki

Kładzionki smakują też świetnie z sosem pieczarkowym. Polecam!