Kładzionki ziemniaczane ze zsiadłym mlekiem
Zostały Ci niezjedzone ziemniaki z obiadu, nie wyrzucaj! Nasze babcie robiły z nich kładzionki, żeby nic się nie zmarnowało.
Porcje:
3
yield(s)
Przygotowanie:
60
minut
Składniki
-
8
ziemniaków
-
2
jajka
-
4
tbsp
kopiaste mąki pszennej
-
2
cebule
-
olej do smażenia
-
mąka do obtaczania
-
sól i pieprz
-
1
l
zsiadłe mleko
Wskazówki
-
Ziemniaki gotujemy i przepuszczamy przez praskę. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju.
-
Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajka i schłodzoną smażoną cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagniatamy ciasto.
-
Formujemy małe placuszki, obtaczamy w mące i smażymy na oleju na rumiano z obu stron. Podajemy na ciepło ze zsiadłym mlekiem. Smacznego!
Notatki
Kładzionki smakują też świetnie z sosem pieczarkowym. Polecam!