Kategoria: Ciasta
Sposób przyrządzenia: Chłodzenie, Gotowanie, Pieczenie
Ilość:
12 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 1 godz.
Przyrządzanie:
3 godz.
Czas całkowity:
4 godz.
Ciasto szpinakowe z pomarańczową masą i lekkim kremem śmietankowym. Nie jesteś fanem szpinaku, nic się nie obawiaj, smak nie jest wyczuwalny. Ciasto jest pyszne i wygląda tak wiosennie 🙂 prawda?
Składniki
Dostosuj porcje
-
Składniki na ciasto szpinakowe
- Składniki na masę śmietankową
- Składniki na masę pomarańczową
Wskazówki
-
- Żelatynę zalewamy ciepłą wodą i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy serki waniliowe i mieszamy. Mniejszą połowę masy przekładamy do miseczki i odstawiamy do lodówki, będzie potrzebna później. Do pozostałej masy dodajemy żelatynę i mieszamy. Blat biszkoptu nasączamy sokiem pomarańczowym. Wylewamy masę śmietanową, tą z żelatyną i wstawiamy do lodówki.
- W 200 ml soku pomarańczowego rozpuszczany proszek budyniowy. Pozostały sok zagotowujemy i wlewamy rozmieszamy proszek, mieszamy i ponownie zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika i od razu wsypujemy galaretkę. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy, aby masa lekko przestygła. Chłodną masę pomarańczową wylewamy na zastygniętą masę śmietanową i ponownie wstawiamy do lodówki.
-
Notatki
Użyłam kwadratowej blaszki 24cmx24cm.