Ilość:
4 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 30 min.
Przyrządzanie:
40 min.
Czas całkowity:
1 godz. 10 min.
Cebulaki świetnie smakują z czerwonym barszczem. Zaskocz swoich gości i zaserwuj je zamiast tradycyjnych krokietów czy pasztecików.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Boczek kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni i odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Żółty ser ścieramy na tarce na dużych oczkach.
- Do dużej miski, w której będziemy wyrabiać ciasto, przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól, jajka i wcześniej przygotowane składniki, posiekaną cebulę i starty ser. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy oliwę i wyrabiamy nadal. Ciasto odkładamy do lodówki na 10 minut do schłodzenia.
- Piekarnik nagrzewamy do 160°C z termoobiegiem. Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy pierwszą, na połowie układamy porcję boczku (1 łyżeczka), przykrywamy drugą rozwałkowaną połową i wycinamy małe bułeczki np. literatką. Czynności powtarzamy, aż wykorzystamy całe ciasto.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy cebulaki. Pieczemy około 15-20 minut. Smacznego!
Notatki
Z tej porcji wyszło mi 24 malutkie cebulaki.