Żurek z ziemniakami z pieczarkami

Ilość: 4 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 1 godz. Przyrządzanie: 20 min. Czas całkowity: 1 godz. 20 min.

Dzisiaj proponuję pyszny wegański żurek z tłuczonymi ziemniakami z pieczarkami. Jest to jedna z moich ulubionych zup, kojarzy się nieodłącznie ze świętami wielkanocnymi, ale warto ją robić nie tylko od święta i nie koniecznie zawsze z białą kiełbasą!

Wpis  powstał przy współpracy z marką @bracia_piskorkowie

Składniki

0/16 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na wywar
  • Dodatkowo

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • W garnku w którym będziemy gotować wywar, podsmażamy na oleju włoszczyznę. Jak warzywa się zrumienią dodajemy 1,5 l wody, ziele angielskie i listki laurowe, sól, pieprz i gotujemy na małym ogniu około 45 minut.
  • Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i pieczarki starte na tarce. Ziemniaki po ugotowaniu odcedzamy i tłuczemy, dodajemy zawartość patelni i mieszamy.
  • Odcedzamy warzywa z bulionu i dodajemy żurek (dodawajcie go stopniowo aby uzyskać taki jak lubicie, bardziej lub mniej kwaśmy).Chwilę gotujemy i dodajemy śmietanę, którą przed wlaniem do żurku hartujemy czyli do śmietany dodajemy chochelkę wrzącego żurku, mieszamy ze śmietaną i dopiero wtedy wlewamy do garnka. Na końcu doprawiamy zupę suszonym majerankiem, solą, pieprzem i łyżką chrzanu.
  • Żurek podajemy z tłuczonymi ziemniakami z pieczarkami, gotowanym jajkiem. Smacznego!

Dodaj komentarz