Ilość:
4 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 1 godz.
Przyrządzanie:
20 min.
Czas całkowity:
1 godz. 20 min.
Dzisiaj proponuję pyszny wegański żurek z tłuczonymi ziemniakami z pieczarkami. Jest to jedna z moich ulubionych zup, kojarzy się nieodłącznie ze świętami wielkanocnymi, ale warto ją robić nie tylko od święta i nie koniecznie zawsze z białą kiełbasą!
Wpis powstał przy współpracy z marką @bracia_piskorkowie
Składniki
Dostosuj porcje
-
Składniki na wywar
- Dodatkowo
Wskazówki
- W garnku w którym będziemy gotować wywar, podsmażamy na oleju włoszczyznę. Jak warzywa się zrumienią dodajemy 1,5 l wody, ziele angielskie i listki laurowe, sól, pieprz i gotujemy na małym ogniu około 45 minut.
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i pieczarki starte na tarce. Ziemniaki po ugotowaniu odcedzamy i tłuczemy, dodajemy zawartość patelni i mieszamy.
- Odcedzamy warzywa z bulionu i dodajemy żurek (dodawajcie go stopniowo aby uzyskać taki jak lubicie, bardziej lub mniej kwaśmy).Chwilę gotujemy i dodajemy śmietanę, którą przed wlaniem do żurku hartujemy czyli do śmietany dodajemy chochelkę wrzącego żurku, mieszamy ze śmietaną i dopiero wtedy wlewamy do garnka. Na końcu doprawiamy zupę suszonym majerankiem, solą, pieprzem i łyżką chrzanu.
-