Żurek z ziemniakami z pieczarkami
Dzisiaj proponuję pyszny wegański żurek z tłuczonymi ziemniakami z pieczarkami. Jest to jedna z moich ulubionych zup, kojarzy się nieodłącznie ze świętami wielkanocnymi, ale warto ją robić nie tylko od święta i nie koniecznie zawsze z białą kiełbasą!
Wpis powstał przy współpracy z marką @bracia_piskorkowie
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
60
minut
Przyrządzanie:
20
minut
Czas całkowity:
80
minut
Składniki
Składniki na wywar
-
2
tbsp
oleju
-
2
marchewki
-
1
pietruszka
-
kawałek selera
-
kawałek pora
-
3
suszone grzyby
-
ziele angielskie, listki laurowe, sól, pieprz
Dodatkowo
-
8
ziemniaków
-
1/2
kg
pieczarek
(kilka odłożyć do grillowania)
-
2
cebule
-
3
ząbki czosnku
-
500
ml
żurek z manufaktury Bracia Piskorkowie
-
150
ml
śmietany 18%
-
2
tbsp
suszonego majeranku
-
1
tbsp
chrzanu
-
4
jajka ugotowane na twardo
Wskazówki
-
W garnku w którym będziemy gotować wywar, podsmażamy na oleju włoszczyznę. Jak warzywa się zrumienią dodajemy 1,5 l wody, ziele angielskie i listki laurowe, sól, pieprz i gotujemy na małym ogniu około 45 minut.
-
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i pieczarki starte na tarce. Ziemniaki po ugotowaniu odcedzamy i tłuczemy, dodajemy zawartość patelni i mieszamy.
-
Odcedzamy warzywa z bulionu i dodajemy żurek (dodawajcie go stopniowo aby uzyskać taki jak lubicie, bardziej lub mniej kwaśmy).Chwilę gotujemy i dodajemy śmietanę, którą przed wlaniem do żurku hartujemy czyli do śmietany dodajemy chochelkę wrzącego żurku, mieszamy ze śmietaną i dopiero wtedy wlewamy do garnka. Na końcu doprawiamy zupę suszonym majerankiem, solą, pieprzem i łyżką chrzanu.
-
Żurek podajemy z tłuczonymi ziemniakami z pieczarkami, gotowanym jajkiem. Smacznego!