Żurek z ziemniakami z pieczarkami

Dzisiaj proponuję pyszny wegański żurek z tłuczonymi ziemniakami z pieczarkami. Jest to jedna z moich ulubionych zup, kojarzy się nieodłącznie ze świętami wielkanocnymi, ale warto ją robić nie tylko od święta i nie koniecznie zawsze z białą kiełbasą! Wpis  powstał przy współpracy z marką @bracia_piskorkowie
  • Trudność: Łatwa
  • Kategoria:
  • Sposób przyrządzenia:
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 60 minut
Przyrządzanie: 20 minut
Czas całkowity: 80 minut
Składniki
    Składniki na wywar
  • 2 tbsp oleju
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 3 suszone grzyby
  • ziele angielskie, listki laurowe, sól, pieprz
  • Dodatkowo
  • 8 ziemniaków
  • 1/2 kg pieczarek (kilka odłożyć do grillowania)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml żurek z manufaktury Bracia Piskorkowie
  • 150 ml śmietany 18%
  • 2 tbsp suszonego majeranku
  • 1 tbsp chrzanu
  • 4 jajka ugotowane na twardo
Wskazówki
  1. W garnku w którym będziemy gotować wywar, podsmażamy na oleju włoszczyznę. Jak warzywa się zrumienią dodajemy 1,5 l wody, ziele angielskie i listki laurowe, sól, pieprz i gotujemy na małym ogniu około 45 minut.
  2. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i pieczarki starte na tarce. Ziemniaki po ugotowaniu odcedzamy i tłuczemy, dodajemy zawartość patelni i mieszamy.
  3. Odcedzamy warzywa z bulionu i dodajemy żurek (dodawajcie go stopniowo aby uzyskać taki jak lubicie, bardziej lub mniej kwaśmy).Chwilę gotujemy i dodajemy śmietanę, którą przed wlaniem do żurku hartujemy czyli do śmietany dodajemy chochelkę wrzącego żurku, mieszamy ze śmietaną i dopiero wtedy wlewamy do garnka. Na końcu doprawiamy zupę suszonym majerankiem, solą, pieprzem i łyżką chrzanu.
  4. Żurek podajemy z tłuczonymi ziemniakami z pieczarkami, gotowanym jajkiem. Smacznego!