Żur wigilijny z grzybami

Ilość: 4 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 2 godz.

Żur wigilijny z grzybami to zupa, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Zupa powstaje z połączenia wywaru warzywno-grzybowego i zakwasu na żur. Ja podaję go z ugotowanymi ziemniakami.

 

Składniki

0/12 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na wywar grzybowy
  • Składniki na wywar warzywny
  • Dodatkowo

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Dzień wcześniej, suszone grzyby przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Zostawiamy na całą noc. Kolejnego dnia gotujemy grzyby w wodzie w której się moczyły przez około godzinę. Wywar odcedzamy przez sitko. Grzyby kroimy na paseczki i odstawiamy.
  • Równocześnie na drugim palniku przygotowujemy wywar warzywny. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i umieszczamy w garnku, zalewamy wodą. Dodajemy sól, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko gotujemy na bardzo małym ogniu około półtorej godziny. Gotowy wywar przecedzamy przez sitko.
  • Odmierzamy wywar grzybowy i dolewamy do niego tyle wywaru warzywnego, aby otrzymać 1 litr płynu. Dodajemy zakwas i zagotowujemy. Gotujemy kilka minut na najmniejszej mocy palnika. Dodajemy pokrojone grzyby. Na końcu wlewamy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami. Smacznego!

Dodaj komentarz