Żur wigilijny z grzybami

Żur wigilijny z grzybami to zupa, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Zupa powstaje z połączenia wywaru warzywno-grzybowego i zakwasu na żur. Ja podaję go z ugotowanymi ziemniakami.
 

Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 120 minut
Składniki
    Składniki na wywar grzybowy
  • 1/2 l wody
  • 40 g suszonych podgrzybków
  • Składniki na wywar warzywny
  • 1 l wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • kawałek pora
  • sól, listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka czarnego pieprzu
  • Dodatkowo
  • 500 ml zakwasu na żur
  • 50 ml słodkiej śmietany 30%
  • sól, pieprz
  • ugotowane ziemniaki
Wskazówki
  1. Dzień wcześniej, suszone grzyby przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Zostawiamy na całą noc. Kolejnego dnia gotujemy grzyby w wodzie w której się moczyły przez około godzinę. Wywar odcedzamy przez sitko. Grzyby kroimy na paseczki i odstawiamy.
  2. Równocześnie na drugim palniku przygotowujemy wywar warzywny. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i umieszczamy w garnku, zalewamy wodą. Dodajemy sól, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko gotujemy na bardzo małym ogniu około półtorej godziny. Gotowy wywar przecedzamy przez sitko.
  3. Odmierzamy wywar grzybowy i dolewamy do niego tyle wywaru warzywnego, aby otrzymać 1 litr płynu. Dodajemy zakwas i zagotowujemy. Gotujemy kilka minut na najmniejszej mocy palnika. Dodajemy pokrojone grzyby. Na końcu wlewamy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami. Smacznego!