Żur wigilijny z grzybami
Żur wigilijny z grzybami to zupa, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Zupa powstaje z połączenia wywaru warzywno-grzybowego i zakwasu na żur. Ja podaję go z ugotowanymi ziemniakami.
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
120
minut
Składniki
Składniki na wywar grzybowy
-
1/2
l
wody
-
40
g
suszonych podgrzybków
Składniki na wywar warzywny
-
1
l
wody
-
2
marchewki
-
1
pietruszka
-
1/2
selera
-
kawałek pora
-
sól, listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka czarnego pieprzu
Dodatkowo
-
500
ml
zakwasu na żur
-
50
ml
słodkiej śmietany 30%
-
sól, pieprz
-
ugotowane ziemniaki
Wskazówki
-
Dzień wcześniej, suszone grzyby przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Zostawiamy na całą noc. Kolejnego dnia gotujemy grzyby w wodzie w której się moczyły przez około godzinę. Wywar odcedzamy przez sitko. Grzyby kroimy na paseczki i odstawiamy.
-
Równocześnie na drugim palniku przygotowujemy wywar warzywny. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i umieszczamy w garnku, zalewamy wodą. Dodajemy sól, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko gotujemy na bardzo małym ogniu około półtorej godziny. Gotowy wywar przecedzamy przez sitko.
-
Odmierzamy wywar grzybowy i dolewamy do niego tyle wywaru warzywnego, aby otrzymać 1 litr płynu. Dodajemy zakwas i zagotowujemy. Gotujemy kilka minut na najmniejszej mocy palnika. Dodajemy pokrojone grzyby. Na końcu wlewamy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami. Smacznego!