Zupa z pieczonego czosnku

Ilość: 3 Porcje Trudność: Łatwa Przygotowanie: 40 min. Przyrządzanie: 30 min. Czas całkowity: 1 godz. 10 min.

Składniki

0/9 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Odcinamy górę główek czosnku tak, aby odsłonić ząbki. Każdą główkę osobno kładziemy na kawałek folii aluminiowej, skrapiamy oliwą, lekko solimy i szczelnie zawijamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180°C na około 35-40 minut.
  • Kiedy czosnek się piecze, zaczynamy przygotowywać zupę. W garnku przesmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewamy bulionem. Gotujemy około 15 minut. Gdy czosnek jest już upieczony, odwijamy go z folii i wyciskamy upieczone ząbki do gotującej się zupy.
  • Zupę blendujemy na gładki krem, następnie dodajemy starty ser i przyprawy. Podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia się sera. Dolewamy śmietanę i jeszcze raz zagotowujemy. Podajemy z grzankami chlebowymi i natką pietruszki. Smacznego!

Dodaj komentarz