Zupa krem z pieczonego czosnku
Intensywny aromat i delikatny smak pieczonego czosnku podany w kremowej zupie to idealna propozycja na zimowy, rozgrzewający posiłek.
Porcje:
2
yield(s)
Przygotowanie:
40
minut
Przyrządzanie:
30
minut
Czas całkowity:
70
minut
Składniki
-
3
główki czosnku
-
2
ziemniaki
-
3
cup
wywaru mięsnego lub warzywnego
-
1
cebula
-
1
tbsp
masła
-
100
g
żółtego sera
(np. Emmentaler)
-
1
cup
śmietany 30%
-
Sól, pieprz, tymianek
-
Grzanki chlebowe, świeża natka lub kolendra
Wskazówki
-
Odcinamy górę główek czosnku tak, aby odsłonić ząbki. Każdą główkę osobno kładziemy na kawałek folii aluminiowej, skrapiamy oliwą, lekko solimy i szczelnie zawijamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180°C na około 35-40 minut.
-
Kiedy czosnek się piecze, zaczynamy przygotowywać zupę. W garnku przesmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewamy bulionem. Gotujemy około 15 minut. Gdy czosnek jest już upieczony, odwijamy go z folii i wyciskamy upieczone ząbki do gotującej się zupy.
-
Zupę blendujemy na gładki krem, następnie dodajemy starty ser i przyprawy. Podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia się sera. Dolewamy śmietanę i jeszcze raz zagotowujemy. Podajemy z grzankami chlebowymi i natką pietruszki. Smacznego!