Zupa krem z pieczonego czosnku

Intensywny aromat i delikatny smak pieczonego czosnku podany w kremowej zupie to idealna propozycja na zimowy, rozgrzewający posiłek.
  • Trudność: Łatwa
  • Kategoria:
  • Sposób przyrządzenia:
Porcje: 2 yield(s)
Przygotowanie: 40 minut
Przyrządzanie: 30 minut
Czas całkowity: 70 minut
Składniki
  • 3 główki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 3 cup wywaru mięsnego lub warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 tbsp masła
  • 100 g żółtego sera (np. Emmentaler)
  • 1 cup śmietany 30%
  • Sól, pieprz, tymianek
  • Grzanki chlebowe, świeża natka lub kolendra
Wskazówki
  1. Odcinamy górę główek czosnku tak, aby odsłonić ząbki. Każdą główkę osobno kładziemy na kawałek folii aluminiowej, skrapiamy oliwą, lekko solimy i szczelnie zawijamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180°C na około 35-40 minut.
  2. Kiedy czosnek się piecze, zaczynamy przygotowywać zupę. W garnku przesmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewamy bulionem. Gotujemy około 15 minut. Gdy czosnek jest już upieczony, odwijamy go z folii i wyciskamy upieczone ząbki do gotującej się zupy.
  3. Zupę blendujemy na gładki krem, następnie dodajemy starty ser i przyprawy. Podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia się sera. Dolewamy śmietanę i jeszcze raz zagotowujemy. Podajemy z grzankami chlebowymi i natką pietruszki. Smacznego!