Ilość:
2 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 40 min.
Przyrządzanie:
30 min.
Czas całkowity:
1 godz. 10 min.
Intensywny aromat i delikatny smak pieczonego czosnku podany w kremowej zupie to idealna propozycja na zimowy, rozgrzewający posiłek.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Odcinamy górę główek czosnku tak, aby odsłonić ząbki. Każdą główkę osobno kładziemy na kawałek folii aluminiowej, skrapiamy oliwą, lekko solimy i szczelnie zawijamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180°C na około 35-40 minut.
- Kiedy czosnek się piecze, zaczynamy przygotowywać zupę. W garnku przesmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewamy bulionem. Gotujemy około 15 minut. Gdy czosnek jest już upieczony, odwijamy go z folii i wyciskamy upieczone ząbki do gotującej się zupy.
-