Zupa krem z porów

Ilość: 4 Porcje Trudność: Łatwa Przygotowanie: 30 min. Czas całkowity: 30 min.

Co zrobić, by zwykłe danie stało się niezwykłe? Zachęcam, by do gotowania dodać nieco alkoholu.

Składniki

0/11 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone pory i dusimy około 5 minut (odkładamy łyżkę do dekoracji). Całość oprószamy mąką, przesmażamy, podlewamy winem i bulionem. Dodajemy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy pokrojony ser pleśniowy. Po rozpuszczeniu sera doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Zupę miksujemy na gładki krem.
  • Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni na oleju rzepakowym. Doprawiamy mięso ulubionymi przyprawami.
  • Gotową zupę przelewamy do miseczek, na wierzch wrzucamy pierś z kurczaka i odłożone pory.
  • Zupę podajemy z kawałkami podpieczonej bagietki. Smacznego!

Dodaj komentarz