Ilość:
4 Servings
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 30 min.
Czas całkowity:
30 min.
Co zrobić, by zwykłe danie stało się niezwykłe? Zachęcam, by do gotowania dodać nieco alkoholu.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone pory i dusimy około 5 minut (odkładamy łyżkę do dekoracji). Całość oprószamy mąką, przesmażamy, podlewamy winem i bulionem. Dodajemy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy pokrojony ser pleśniowy. Po rozpuszczeniu sera doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Zupę miksujemy na gładki krem.
- Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni na oleju rzepakowym. Doprawiamy mięso ulubionymi przyprawami.
- Gotową zupę przelewamy do miseczek, na wierzch wrzucamy pierś z kurczaka i odłożone pory.
- Zupę podajemy z kawałkami podpieczonej bagietki. Smacznego!