Zupa krem z porów

Co zrobić, by zwykłe danie stało się niezwykłe? Zachęcam, by do gotowania dodać nieco alkoholu.
  • Trudność: Łatwa
  • Kategoria:
  • Sposób przyrządzenia:
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Czas całkowity: 30 minut
Składniki
  • 750 g porów
  • 2 tbsp masła
  • 1 tbsp mąki
  • 1/2 cup wina białego wytrawnego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 3 cup bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 200 g sera pleśniowego
  • bagietka
  • sól, pieprz
  • 2 tbsp oleju rzepakowego
Wskazówki
  1. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone pory i dusimy około 5 minut (odkładamy łyżkę do dekoracji). Całość oprószamy mąką, przesmażamy, podlewamy winem i bulionem. Dodajemy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy pokrojony ser pleśniowy. Po rozpuszczeniu sera doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Zupę miksujemy na gładki krem.
  2. Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni na oleju rzepakowym. Doprawiamy mięso ulubionymi przyprawami.
  3. Gotową zupę przelewamy do miseczek, na wierzch wrzucamy pierś z kurczaka i odłożone pory.
  4. Zupę podajemy z kawałkami podpieczonej bagietki. Smacznego!