Zupa krem z porów
Co zrobić, by zwykłe danie stało się niezwykłe? Zachęcam, by do gotowania dodać nieco alkoholu.
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Czas całkowity:
30
minut
Składniki
-
750
g
porów
-
2
tbsp
masła
-
1
tbsp
mąki
-
1/2
cup
wina białego wytrawnego
-
200
ml
śmietany 30%
-
3
cup
bulionu warzywnego lub drobiowego
-
300
g
piersi z kurczaka
-
200
g
sera pleśniowego
-
bagietka
-
sól, pieprz
-
2
tbsp
oleju rzepakowego
Wskazówki
-
W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone pory i dusimy około 5 minut (odkładamy łyżkę do dekoracji). Całość oprószamy mąką, przesmażamy, podlewamy winem i bulionem. Dodajemy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy pokrojony ser pleśniowy. Po rozpuszczeniu sera doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Zupę miksujemy na gładki krem.
-
Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni na oleju rzepakowym. Doprawiamy mięso ulubionymi przyprawami.
-
Gotową zupę przelewamy do miseczek, na wierzch wrzucamy pierś z kurczaka i odłożone pory.
-
Zupę podajemy z kawałkami podpieczonej bagietki. Smacznego!