Zupa cebulowa

Ilość: 4 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 40 min.

Dziś zapraszam na pyszną zupę cebulową gotowaną na domowym bulionie i białym winie. Smaczna i rozgrzewająca idealna na jesienny obiad.

Składniki

0/8 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • W garnku w którym będziemy gotować zupę roztapiamy masło z oliwą. Dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę i smażymy na dużym ogniu. Dodajemy po pół łyżki soli i cukru, zmniejszamy ogień i dusimy cebulę do miękkości na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu.
  • Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy jeszcze kilka minut. Cebulę zalewamy bulionem, dodajemy wino, świeży tymianek i suszony rozmaryn. Gotujemy około 15-20 minut. Na końcu doprawiamy zupę białym pieprzem.
  • Kiedy zupa się gotuje przygotowujemy grzanki. Bagietkę kroimy na kromki, posypujemy tartym serem, zapiekamy w piekarniku. Zupę podajemy od razu z gorącymi grzankami. Smacznego!

Dodaj komentarz