Zupa cebulowa
Dziś zapraszam na pyszną zupę cebulową gotowaną na domowym bulionie i białym winie. Smaczna i rozgrzewająca idealna na jesienny obiad.
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
40
minut
Składniki
-
3
tbsp
oliwy
-
3
tbsp
masła
-
8
cebul
-
2
ząbki czosnku
-
1,8
l
bulionu
-
200
ml
białego wytrawnego wina
-
świeży tymianek
-
sól, cukier, biały pieprz, suszony rozmaryn
Wskazówki
-
W garnku w którym będziemy gotować zupę roztapiamy masło z oliwą. Dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę i smażymy na dużym ogniu. Dodajemy po pół łyżki soli i cukru, zmniejszamy ogień i dusimy cebulę do miękkości na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu.
-
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy jeszcze kilka minut. Cebulę zalewamy bulionem, dodajemy wino, świeży tymianek i suszony rozmaryn. Gotujemy około 15-20 minut. Na końcu doprawiamy zupę białym pieprzem.
-
Kiedy zupa się gotuje przygotowujemy grzanki. Bagietkę kroimy na kromki, posypujemy tartym serem, zapiekamy w piekarniku. Zupę podajemy od razu z gorącymi grzankami. Smacznego!