Zupa cebulowa

Dziś zapraszam na pyszną zupę cebulową gotowaną na domowym bulionie i białym winie. Smaczna i rozgrzewająca idealna na jesienny obiad.
  • Trudność: Łatwa
  • Kategoria:
  • Sposób przyrządzenia:
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 40 minut
Składniki
  • 3 tbsp oliwy
  • 3 tbsp masła
  • 8 cebul
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,8 l bulionu
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • świeży tymianek
  • sól, cukier, biały pieprz, suszony rozmaryn
Wskazówki
  1. W garnku w którym będziemy gotować zupę roztapiamy masło z oliwą. Dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę i smażymy na dużym ogniu. Dodajemy po pół łyżki soli i cukru, zmniejszamy ogień i dusimy cebulę do miękkości na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu.
  2. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy jeszcze kilka minut. Cebulę zalewamy bulionem, dodajemy wino, świeży tymianek i suszony rozmaryn. Gotujemy około 15-20 minut. Na końcu doprawiamy zupę białym pieprzem.
  3. Kiedy zupa się gotuje przygotowujemy grzanki. Bagietkę kroimy na kromki, posypujemy tartym serem, zapiekamy w piekarniku. Zupę podajemy od razu z gorącymi grzankami. Smacznego!